lördag 15 september 2007

Bebbeleverans

En av mammorna i våran föräldragrupp har fått bebbe nu... hon hade samma bf som vi, den 5:e Oktober alltså. Inte utan att man blir lite nervös, fanken det kan ju hända gjejjer när som helst nu. Men jag tycker det verkar som om lille Öban sköter sig fint och stannar en stund till. Men det är inte utan att jag och Henk har pluggat lite förlossningsfakta och övat på avslappning och massage. Känns bra att vara förberedd. Så här kan en förlossning gå till:

Förlossningens början (latensfasen) Då man oftast kan vara hemma och andas... när det är ca 5min mellan verkarna är det läge att ringa förlossningen och eventuellt åka in. Ibland går vattnet eller slemproppen, men det är inte säkert och behöver inte betyda att förlossningen har startat. Det är värkarna man går efter och om vattnet är blodblandat eller missfärgat...för då kan bebbe ha bajjat i vattnet av stress vilket inte är bra.
Modermunnen öppnar sig och barnet tränger ned (Öppningsfasen) När förlossningsarbetet har kommit igång på allvar börjar modermunnen öppna sig, och så småningom kommer även fostrets huvud att tränga ner i förlossningskanalen. Under ett normalt öppningsskede räknar man med att en kvinna som väntar sitt första barn bör öppna sig i medeltal 1 cm i timmen. Här har man förhoppningsvis nytta av avslappnings och massageträningen. Kanske är man helt förälskad i lustgasen... Vid ca 7-8 cm öppning har de flesta som mest ont. Under slutet av öppningsskedet når modermunnen sin fulla vidgning, 10 cm. Samtidigt tränger fostrets huvud ner i bäckenet. När huvudet närmar sig bäckenbottnen känns tryck mot ändtarmen som när du är bajsnödig. Detta är ett gott tecken och leder ofta till att du krystar reflexmässigt
Krystfasen (utdrivningsfasen) Att krysta är en stor fysisk ansträngning. En omföderska krystar i genomsnitt ca 20 minuter medan förstföderskan behöver dubbelt så lång tid. Av erfarenhet kan man också konstatera att krafterna börjar tryta efter 45-60 minuters aktivt arbete. Om inte barnet då skymtar i slidöppningen under krystvärkarna ökar sannolikheten för att man behöver hjälpa till med sugklocka eller tång. Sista värken Ofta råder barnmorskan kvinnorna att flåsa i stället för att krysta när barnets panna börjar synas. Cirka 1/3 av barnets huvud är då framme. Pausen görs för att hela barnet ska kunna födas fram under en och samma värk.
Tiden direkt efter att barnet har fötts (tills moderkakan har kommit ut) Det nyfödda barnet läggs på din mage för att du och ditt barn ska få hud-mot-hud-kontakt. Detta är mycket väsentligt för den fortsatta anknytningen och för att underlätta tidig amningsstart. I regel får du samtidigt en injektion av livmodersammandragande medel, för att undvika en riklig blödning efter förlossningen. Navelsträngen ska klippas, vilket pappan ofta erbjuds att göra. I genomsnitt tar det 7-8 minuter innan moderkakan lossnar och föds fram. Förutsatt att det inte blöder kan man emellertid avvakta upp till 1 timme på att moderkakan ska lossna. Lossnar den inte inom den tiden eller om du blöder mycket måste förlossningsläkaren ta bort moderkakan, vilket görs under narkos eller ryggbedövning.

Ja det är bara att vänta med spänning nu... och öva öva öva.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men du. Jag tänkte på en grejn. Eftersom Öban nu var så tidig på att lägga sig tillrätta där inne. Vända, och kila fast och sådär. Kan det inte vara så att han är redo att födaas typ, NU?! Han verkar juu tycka att han är färdigbakad. Ja, jag hoppas iallafall att ni har packat den där BB-väskan nu! KRAAAAM Å PUUUUSS

Anonym sa...

Njo så kan del väl vara iofs...men vi väljer att inte tro det. Blir så nervös då. Men bb-väskan är nästan färdigpackad iaf om nu Öban skulle ha brått.